12 maart 2019

Basisschool in Zaandam ‘schreeuwt’ om aandacht voor onderwijs

ZAANDAM – Basisschool Het Eiland in Zaandam is helemaal klaar met het lerarentekort. Daarom maken leraren, leerlingen en ouders de hele week zoveel mogelijk kabaal. Op deze manier hopen ze een signaal af te geven dat het zo niet langer meer kan.

“Als ik morgen een zieke leerkracht heb, dan is er geen vervanging. Ik moet dan klassen naar huis sturen”, zegt directeur van de basisschool Pim de Jong in De Ochtendshow op NH Radio. “De werkdruk wordt steeds groter. Het probleem is echt groot.”

Het is dan ook maar hopen dat leerkrachten niet ziek worden, want vervanging is nauwelijks te regelen. “Als we niks kunnen regelen, dan stap ik zelf voor de klas”, vertelt De Jong. “Als zelfs dat niet kan, moeten we kinderen verdelen. En dat betekent dat de kinderen in de andere klassen minder aandacht krijgen.” In het ergste geval moeten kinderen zelfs naar huis worden gestuurd.

Ludiek
Het probleem speelt volgens De Jong al een lange periode. “We hebben er al twee jaar last van, maar er komt geen verbetering. Daarom vragen we elke ochtend van de week op een ludieke manier om aandacht voor het probleem. Als heel veel scholen het op deze manier doen, dan hoop ik dat het in Den Haag eindelijk doordringt.”

De actieweek is een initiatief van de Algemene Onderwijsbond en FNV Onderwijs en Onderzoek. De bonden hebben leden uit alle onderwijssectoren opgeroepen om mee te doen aan de actie. De week wordt afgesloten met een landelijke onderwijsstaking op 15 maart op het Malieveld in Den Haag.

(Bron: https://www.nhnieuws.nl)