19 december 2014

De Pionier wint onderwijsprijs Noord-Holland

Op 17 december kreeg Tonnie Ligtermoet, directeur van basisschool De Pionier uit handen van gedeputeerde Jan van Run, de Onderwijsprijs Noord-Holland uitgereikt. De Pionier is in de categorie basisonderwijs genomineerd voor hun project – De Droom. De 1e prijs bestaat uit een plastiek, een bedrag van € 500 en een nominatie voor de landelijke finale op 25 maart 2015 in Rotterdam.

Foto: Ronald Goedheer

Foto: Ronald Goedheer

Met het project realiseert de Pionier voor alle leeftijdsgroepen schooltuinen bij de school in Wormerveer. Het grasveldje voor de school werd voorheen niet gebruikt. Er was veel zwerfvuil en buurtbewoners lieten de hond uit op het veld. De leerlingen van de school hadden geen idee wat het betekent om je eigen groente en fruit te zien groeien.

Het project is opgezet in nauwe samenwerking met Esthers atelier. Zij heeft zich mede bezig gehouden met ontwerpen, uitvoeren, crowdfunding en begeleiden bij de aanleg van de schooltuinen. Andere samenwerkingspartners in het project zijn de Gemeente Zaanstad, Zaan Primair, het Martinuscollege uit Grootebroek, Clusius College uit Castricum, OPDC tweedejaars leerlingen en ondernemers uit de buurt. Met hun medewerking is het project gerealiseerd. Het project is een groot succes, waar de buurt nauw bij betrokken is.

De tweejaarlijkse Onderwijsprijs Noord-Holland, tevens voorronde van de Nationale Onderwijsprijs, wordt sinds 1993 uitgereikt en mag met recht “de Oscar” van het Nederlands onderwijs” genoemd worden. De onderwijsprijs wordt georganiseerd door het Instituut voor Nationale Onderwijs Promotie (INOP).

Het is heel bijzonder dat voor de tweede opeenvolgende keer een Zaan Primair school de hoofdprijs heeft gewonnen. In 2011-2013 won eerder ook obs De Voorzaan de eerste prijs met het project “Topklas”. We vinden het een hele eer dat vernieuwende onderwijsprojecten op onze scholen ook door een vakjury zo gewaardeerd worden.

De 1e prijs in de categorie voortgezet onderwijs is gegaan naar het OSG West-Friesland uit Hoorn met hun project masterclasses door kinderen.

Bekijk hieronder de film over het project.