18 maart 2014

Halve finales rekenbattle

Op woensdag 12 maart werden op twee scholen van Zaan Primair, de Meander en de Herman Gorter, de halve finales gehouden van de rekenbattle van Zaan Primair. Van negentien scholen namen winnaars van voorrondes op hun eigen scholen het tegen elkaar op. De kinderen mochten fans meenemen. Vriendjes, familieleden, leraren en directeuren waren in grote getale aanwezig om hun held(in) aan te moedigen.

Meander
Op de Meander moesten tien deelnemers hun hoofd koel houden in een warme speelzaal en dat was niet altijd mogelijk. Zes jongens en vier meisjes streden om de vijf beschikbare finale plaatsen. Tot en met ronde 3 waren de onderlinge verschillen gering. Ronde vier, verhaaltjessommen, bracht het verschil. Goed kunnen redeneren is iets anders dan snel een som uitrekenen. De deelnemers rekenden heel veel in hun hoofd uit en dat ging niet altijd goed. Met rode wangen begonnen de rekenwonders aan de laatste ronde. De vermoeidheid begon inmiddels toe te slaan en het werd steeds duidelijker wie de sterkste vijf rekenaars zouden worden. Na de 65ste vraag kregen de deelnemers een daverend applaus van hun supporters.

Uit deze halve finale gaan de volgende kinderen naar de finale:
Calvin Lin (Hannie Schaft); Jamie Maclean (OBS de Lindenboom); Jasmine Osterwald (Watermolen); Leigiang Xiao Li (OBS Kogerveld); Sam Siderius (De Dijk West).

Herman Gorter
Op de Herman Gorter namen negen kinderen (twee meisjes, zeven jongens)  deel. Ook hier was de belangstelling van opa’s, oma’s , vaders, moeders, meesters, juffen en directeuren groot. Hier werd ook stevig gestreden om een gouden ticket, dat toegang geeft aan de halve finale.

In de eerste ronde was de spanning in de zaal te snijden, maar na een paar snelle sommen, ging de strijd los. Khushi was supersnel in de snelle ronde, maar de rest bleef niet ver achter. Bij de verhaaltjessommen werd er door het publiek meegerekend, maar die konden het niet zo snel als de negen halve finalisten.  Bij de puzzelsommen wisten een aantal halve finalisten de zaal heel goed uit te leggen hoe de ingewikkelde puzzels in elkaar zaten.

In laatste ronde was het spannend, maar uiteindelijk gaan de volgende kinderen door naar de finale:
Caspar Koekoek (de Kroosduiker- Noord); Miquel Vigelandzoon  (de Pionier); Lynn Zuidema (de Kroosduiker-zuid); Wiebe Jansen (de Zoeker) en Khushi Kaur (de Meander).

Finale
Het was een zeer geslaagde middag, met veel dank aan de uitstekende organisatie op de Meander en de Herman Gorter! De finale wordt op woensdagmiddag 26 maart gehouden om 15.00 uur op  OBS de Pionier in Wormerveer. Iedereen is weer van harte uitgenodigd om te komen kijken en dat is écht een aanrader! Wie wordt: ‘Hét rekentalent van 2014?’