15 mei 2018

Word leraar in Zaanstad en krijg voorrang op een huurwoning

Krijg voorrang op een huurwoning in Poelenburg of Peldersveld
Werk je in het onderwijs of in de zorg? Of heb je een ander maatschappelijk beroep? Dan kun je binnenkort in Poelenburg en Peldersveld voorrang krijgen als je reageert op een sociale huurwoning.


De gemeente Zaanstad heeft toestemming van de Rijksoverheid om in Poelenburg en Peldersveld de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp) toe te passen. Hiermee kan de gemeente beschikbare huurwoningen toewijzen aan mensen die aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Wat moet ik doen om met voorrang een sociale huurwoning te krijgen in Poelenburg en Peldersveld?
Het is belangrijk dat je je inschrijft op WoningNet.nl en dat je profiel op WoningNet actueel en compleet is. Sta je al ingeschreven bij WoningNet? Vanaf half juni kun je aangeven dat je voorrang wil krijgen. Binnenkort staat er meer informatie op de website van de gemeente Zaanstad en WoningNet over hoe je dat kunt doen.

En hoe werkt die voorrangsregel dan precies?
Heb je op WoningNet gereageerd op een sociale huurwoning in Poelenburg of Peldersveld? Dan wordt eerst gekeken of je een betaalde baan hebt. Met een betaalde baan krijg je voorrang. Werk je in de zorg of in het onderwijs, of in een ander maatschappelijk beroep? Dan heb je een extra streepje voor. Als je geen baan hebt, wordt gekeken of je pensioen, vut, studiefinanciering of een diploma mbo-2, havo of hoger hebt.

Wanneer gaat deze voorrangregel in?
Vanaf half juni 2018 krijg je als je een baan hebt voorrang als je reageert op een sociale huurwoning in Poelenburg en Peldersveld.

Waarom krijgen mensen met een maatschappelijk beroep voorrang boven mensen met een commerciële baan?
Mensen met een baan krijgen voorrang en het is een extra plusje als je een maatschappelijk beroep hebt. Dat komt omdat er in Poelenburg en Peldersveld een tekort is aan leraren en mensen uit de zorg. Met deze voorrangsregels kunnen scholen en zorginstellingen in hun advertenties gemakkelijker personeel werven. We willen dat deze mensen zich in de wijk vestigen en zich ook verbonden voelen met de wijk. De wet geeft voorrang aan deze groep, maar mensen met andere beroepen zijn natuurlijk ook welkom. Ook zij kunnen maatschappelijk actief worden.

Krijg ik voorrang bij een particuliere huurwoning?
Nee, de voorrangscriteria gelden niet bij particuliere huurwoningen.

Hoe zit het met de privacy en mijn gegevens?
De woningcorporaties en de gemeente en de politie en de gemeente delen alleen de noodzakelijke gegevens met elkaar. De nieuwe werkwijze voldoet aan de nieuwe privacywetgeving.

(Bron: gemeente Zaanstad)