5 oktober 2012

Zaanstad investeert in brede schoolactiviteiten

Regio College coördineert 385 brede schoolactiviteiten op de basisscholen.

Om zelf te ervaren wat een brede schoolactiviteit is en een voorbeeld te zien van de praktijk, bezochten Wim van Amersfoort, directeur van Regio College Zaanstreek-Waterland en Corrie Noom, wethouder jeugd en onderwijs van de gemeente Zaanstad, vandaag de TOPklas van obs de Voorzaan aan de Lindenlaan. Daar krijgen leerlingen van groep 7 en 8 op vrijdag deze bijzondere vorm van aanvullend onderwijs door vakexperts die dit vrijwillig doen. Zo krijgen de leerlingen de gelegenheid kennis te maken met interessante creatieve, sportieve en culturele vakgebieden en krijgen ze zicht op hun eigen belangstelling en talenten. Vandaag zijn de leerlingen van de Voorzaan met docenten van de Herman Broodacademie, FluXus en de Holland Symfonia Academie aan de slag gegaan. Dit is de officiële start van de muzieklessen op de Voorzaan. Leerlingen in groep 1 tot en met 8 krijgen muziekonderwijs; de leerlingen van de groepen 5 tot en met 8 krijgen na de herfstvakantie les met echte instrumenten. Voor alle leerlingen uit deze groepen zijn viool, cello, gitaar, keyboard, klarinet of trompet beschikbaar.

“Corrie Noom: het is heel inspirerend te zien hoe leerlingen van obs de Voorzaan vandaag aan de slag gingen in de TOPklas. Het illustreert mooi de meerwaarde van samenwerking. Met dit bezoek markeren we meteen ook de nieuwe samenwerking met het Regio College dat sinds dit schooljaar verantwoordelijk is voor de coördinatie en uitvoering van de brede school activiteiten. Nieuw is dat de scholen zelf bepalen welke activiteiten zij willen. De combinatiefunctionarissen stimuleren en begeleiden vraag en aanbod. De gemeente investeert hier flink in. Het gaat ons om een groot doel: ervoor zorgen dat onze kinderen later goed kunnen meedoen in de maatschappij.”

Dit schooljaar staat een grote variatie aan brede schoolactiviteiten op het programma. Goed verspreid over de wijken en 28 scholen. 75% van de scholen doet mee en zelfs 95% van de scholen in achterstandwijken. De brede schoolactiviteiten zijn voor alle leerlingen toegankelijk. Een greep uit het aanbod van brede schoolactiviteiten: algemene muzikale vorming, dance, sociale vaardigheidstraining, djembee, fotografie, korfbal, musical club, yoga, knutselclub, kookclub, tuinieren, schaken, freerun, vakantieactiviteiten, dyslexiebegeleiding, speciaal aanbod voor hoogbegaafden, nieuwe media en nog veel meer.