Scala: op maat naar de toekomst

Scala is een aanvullend aanbod dat we integreren binnen het huidige onderwijs en dat de kwaliteit van het onderwijs versterkt en verrijkt. Scholen van Zaan Primair maken zelf een keuze uit activiteiten die bijdragen aan de ontwikkeling van de 21e-eeuwse vaardigheden van leerlingen. Door het aanbieden van één of meerdere activiteiten uit Scala, leren de leerlingen vaardigheden die nodig zijn voor het functioneren in de toekomstige maatschappij.

Een paar voorbeeldprojecten uit het Scala:

 

Leskisten – digitale geletterdheid

Digitale geletterdheid gaat over alle vaardigheden en kennis die leerlingen nodig hebben om in de huidige samenleving zich te redden. Want als leerlingen begrijpen hoe digitale technologieën werken, ben je beter voorbereid op de toekomst. Dat is niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat vandaag de dag belangrijke handelingen digitaal worden uitgevoerd. Boodschappen bestellen doen we online, documenten worden opgemaakt op de computer en allerlei apps zijn beschikbaar om ons leven op verschillende manieren makkelijker en leuker te maken.
Het zijn slechts een aantal voorbeelden waarbij digitale geletterdheid om de hoek komt kijken. Wij bieden daarom ‘leskisten digitale geletterdheid’ aan. Denk bijvoorbeeld aan een leskist van Micro:bit, Osmo Coding, LegoSpike en BeeBot, Bij elke leskist worden er lesideeën en een handleiding geleverd. Daarnaast is er personele ondersteuning beschikbaar.

Leerplein 7 werelden van techniek

De MRI-afdeling van het ziekenhuis, een boorplatform op zee of een biologische boerderij: overal zijn technici nodig. Er komen steeds meer technische functies bij en er is volop werk in de technische sector. Maar het is voor leerlingen op de basisschool en in het voortgezet onderwijs een hele uitdaging om een goed beeld te krijgen van de baan- en opleidingsmogelijkheden in de techniek. Om ze te helpen zijn de bètawereld en technieksector opgedeeld: de 7 werelden van techniek.

Tata Steel heeft een leerplein ontwikkeld waar de bovenbouwgroepen van Zaan Primair gebruik van mogen maken. Tijdens een ongeveer 2 uur durend bezoek aan het leerplein gaan de leerlingen aan de slag met verschillende opdrachten die in het teken staan van de 7 werelden van techniek.

Zaan Primair RC Cup

Steeds meer scholen doen mee aan de jaarlijkse Zaan Primair RC Cup. Bovenbouwleerlingen vormen een raceteam rond een radiografisch bestuurbare modelauto. En als je iets niet kunt, zorg dan dat mensen uit het bedrijfsleven komen helpen. Als team het beste resultaat neerzetten is waar het uiteindelijk allemaal om draait. Na hard werken op school, strijden de scholen onderling tegen elkaar.