Zaandam – De schoolbesturen Zaan Primair en Agora slaan de handen ineen. ‘Wij willen dat al onze leerlingen de hele week onderwijs blijven krijgen. Samen onderzoeken we mogelijkheden om kwaliteit en stabiliteit binnen onze scholen te kunnen blijven garanderen,’ aldus Rien Spies van Agora. Ellen Voskuilen van Zaan Primair geeft aan de brede ontwikkeling van de Zaanse kinderen belangrijk te vinden. ‘We gaan het onderwijs op een andere manier organiseren, zodat we een breed aanbod kunnen blijven geven.’

Het lerarentekort dat in Zaanstad een serieus probleem is, vormt aanleiding tot deze samenwerking, de schoolbesturen spelen hier gezamenlijk op in.

Kick-off op eerste lentedag
De eerste lentedag is de kick-off van de campagne ‘Een nieuwe lente, een nieuw geluid’. Kwaliteit, stabiliteit en solidariteit vormen samen de kern van dit onderzoek. Zaan Primair en Agora gaan voor iedere dag goed onderwijs voor elke leerling, een brede ontwikkeling van de kinderen in een voorspelbare leeromgeving en stabiliteit op school.  Dit ondanks het feit dat er minder leraren beschikbaar zijn.

De invulling van de schooldag ziet er mogelijk anders uit, bijvoorbeeld met meerdere (vak) docenten en digitaal leren. Voordeel is dat een stabiele schoolweek rust geeft voor de leerling en het team. Kinderen komen dan bovendien beter tot leren.

Agora en Zaan Primair staan samen sterker dan alleen. De samenwerking draagt bij aan een breed, Zaans draagvlak.