Op woensdag 5 juni vond de 6e editie van het Café van de toekomst plaats. Een interactieve en inspirerende middag voor het personeel van Zaan Primair. De lezing door hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder zorgde bij veel leerkrachten voor inzichten die ze direct kunnen toepassen in hun klas.  

Innovatieve workshops
Met het Café van de toekomst inspireert Zaan Primair haar personeel op het gebied van de dynamische schooldag, digitale geletterdheid en wetenschap & technologie onderwijs. Tijdens deze editie werd er ook specifiek aandacht besteed aan het jonge kind met workshops over het herkennen van spraak- en taalproblemen en yoga met jonge kinderen.  

In diverse workshops werd, onder begeleiding van onze eigen iCoaches, het belang van mediawijsheid ervaren. Daarnaast werd er onder leiding van de ‘talentleerlingen’ van het Trias geëxperimenteerd met innovaties als dronevliegen, lasersnijden, robotracen en stickers maken.  

‘Haal die koters van de stoel’
Omdat het Café van de toekomst precies samenviel met Zaan Primair’s Week van de Vitaliteit, werd er tijdens deze editie extra veel aandacht besteedt aan het belang van bewegen. Een thema waar hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder bezielend over vertelde tijdens zijn lezing waarin hij onder meer adviseert na elke 30 minuten stilzitten, drie minuten te bewegen. Zijn lezing zorgde voor mooie inzichten bij de deelnemers. Zo gaf een leerkracht aan dat hij zijn leerlingen vanaf nu minder vaak zal vragen eens stil te zitten terwijl hij iets vertelt. En gooien anderen hun dagplanning om, zodat de rekenles na het buitenspelen gegeven wordt. Want bewegen zet het brein aan, waardoor je de lesstof beter opneemt. 

Het Café van de toekomst vond dit keer plaats op het Trias in Krommenie, de vmbo-school aangesloten bij STO (Sterk Techniek Onderwijs). De volgende editie staat gepland op 20 november 2024.