ZAANSTAD – De gemeente Zaanstad wil vierdaagse schoolweken in de toekomst gaan voorkomen, door in te zetten op zij-instromers in het onderwijs. Aankomend schooljaar lopen twintig deelnemers mee met dit traject, dat in samenwerking met schoolbesturen Zaan Primair en Agora is opgezet.

“We zijn volop aan de slag met het werven en opleiden van zij-instromers”, vertelt Ellen Voskuilen van Zaan Primair. Door een schrijnend lerarentekort moeten sommige Zaanse basisscholen één dag per week hun deuren sluiten.

“Niets doen is geen optie”, vindt wethouder Gerard Ram, die met het plan benadrukt dat de leraren die worden geworven een toekomst in het basisonderwijs tegemoet gaan.

Wilskracht
De zij-instromers beginnen in september en worden een jaar opgeleid, waarna ze in het schooljaar 2020-2021 zelfstandig voor de klas komen te staan.

Doel is dat de vierdaagse schoolweken weer verlengd worden naar de bekende vijfdaagse schoolweek. Maar daar is wel veel wilskracht voor nodig, vertelt Ellen Voskuilen in onderstaande video:(Bron: www.nhnieuws.nl)