Verhaal van Femke

‘De beste leerschool is ervaring opdoen voor de klas’

Met haar mbo-opleiding onderwijsassistent op zak besloot Femke (1999) naast haar werk op een kinderdagverblijf te beginnen met de Pabo in deeltijd. Het afgelopen jaar is Femke afgestudeerd en werkt ze op et Buut waar ze zelf vroeger ook op zat. Samen met Femke blikken we terug op haar studieperiode en vertelt ze meer over haar huidige baan en toekomstplannen.

Leerkracht op et Buut in Zaandam
Dit jaar staat Femke als leerkracht van groep 4 voor de klas. Het afgelopen jaar stond ze nog als lio-stagiaire in de bovenbouw. Femke: ‘Aan het eind van het schooljaar had ik geen specifieke voorkeur doorgegeven. Alle groepen lijken mij namelijk ontzettend interessant om aan les te geven. En zo kwamen we uit bij groep 4. Ik heb een leuke groep leerlingen en heb het ontzettend naar mijn zin op et Buut.’

Studiebelasting en parttime baan
‘Discipline, doorzettingsvermogen, goed kunnen plannen en natuurlijk van kinderen houden’, dat heb je volgens Femke nodig om de Pabo met succes af te ronden. De deeltijd opleiding vond Femke goed te combineren met haar baan op het kinderdagverblijf. Femke: ‘Ik werkte voor mijn studie aan de Pabo al een paar jaar op een kinderdagverblijf. Tijdens mijn hbo-opleiding ging ik daar drie dagen in de week werken en de andere twee dagen liep ik stage op een basisschool.’

De praktijk is de beste manier om te leren
‘Je leert het beste in de praktijk, oftewel gewoon voor de groep staan. Tijdens mijn opleiding heeft het mij geholpen om een open houding aan te nemen, zelf initiatief te nemen, hulp aan te bieden aan collega’s en veel vragen te stellen. Daarnaast is het belangrijk om goed contact te hebben met je praktijkbegeleiders. Van je collega’s uit het team kun je zoveel leren. Dus daar moet je echt van profiteren. Ook ben ik heel tevreden over de begeleiding die ik vanuit Zaan Primair kreeg in mijn lio-stage. Mijn begeleider was heel betrokken en ze dacht altijd met mij mee. Ook kreeg ik van haar handige tips die ik de volgende dag gelijk kon toepassen in de groep. Het is fijn om zo iemand naast je te hebben tijdens je studie. ’

et Buut: een creatieve school
Femke zat als kind zelf ook op et Buut en kijkt terug op een fijne basisschooltijd. ‘Op school werd er altijd wel wat georganiseerd. En dat doen we nog steeds. Zo is er een jaarlijkse sportdag, wekelijks een thema-afsluiting met ouders en leerlingen, gedurende het jaar diverse activiteiten en wekelijks een uur creatief voor alle leerlingen op school. Leerlingen uit verschillende groepen en leeftijden ontmoeten elkaar en werken in verschillende leslokalen aan iets creatiefs. In ieder lokaal kun je wat anders doen. Bijvoorbeeld muziekles, kook- of bakles, iets knutselen of een andere creatieve activiteit. Door de groepen te mengen leren kinderen andere leerlingen kennen en zo leren zij weer van elkaar.’

Aan de slag op et Buut
Femke zit helemaal op haar plek op et Buut. De komende jaren ziet zij zichzelf hier nog wel werken. ‘In de toekomst zou ik mij nog verder willen ontwikkelen. Over een paar jaar weer verder studeren en misschien dan wel de opleiding als adjunct directeur bij Zaan Primair.

Leerkracht Ilse op De Kernschool van Zaan Primair

Wil je ook aan de slag als leerkracht of zij-instromer?

Zaan Primair is op zoek naar leerkrachten. Wil jij net als Femke aan de slag als leerkracht in het basisonderwijs? Bekijk onze vacatures of kom eens langs op één van onze scholen.