Verhaal van Jasmijn

Jasmijn koos bewust om in dienst te komen bij Zaan Primair

Na de Pabo wist Jasmijn (2001) nog niet op welke school ze wilde werken. Daarom koos Jasmijn ervoor om na haar opleiding bij een detacheringsbureau te starten. Ze wilde zich nog oriënteren. Maar één ding wist Jasmijn wel, ze had grote voorkeur om bij de kleuters te werken.

Lesgeven aan groep 1/2
‘Elke dag geniet ik van mijn werk. Tijdens mijn stage werd ik ‘verliefd’ op deze leerlingen. De manier van denken en doen vind ik helemaal geweldig. Ook nadat ik stage had gelopen in de midden- en bovenbouw, bleef ik de voorkeur houden voor de kleuters.’

Oriënteren in het onderwijs
Via het bureau waar Jasmijn werkte, is ze terecht gekomen bij De Watermolen in Koog aan de Zaan. In eerste instantie voor een half jaar gedetacheerd, maar nu in dienst bij Zaan Primair. ‘Ik voel mij op deze school gewaardeerd door mijn collega’s en ik kan helemaal mezelf zijn’, legt Jasmijn uit. ‘Daarom heb ik ervoor gekozen om hier te blijven werken.’

Samen het onderwijs verbeteren
‘Tijdens mijn stages heb ik niet altijd goede ervaringen op scholen gehad. Op De Watermolen voelde het direct anders. Als je echt jezelf kunt zijn, functioneer je ook het beste.’ Jasmijn werkt vier dagen in de week voor groep 1/2. De andere dag staat een collega voor de groep. Op De Watermolen zijn twee kleuterklassen. ‘Met de andere kleuterklas en leerkrachten van groep 1/2 hebben we nu op de gang een gezamenlijke hoek gecreëerd waar leerlingen spelend werken. Zo proberen we met elkaar het onderwijs sterker te maken en met meer verdieping.’

Thematisch onderwijs
In de klas werken de leerlingen elke zes weken aan een thema. Jasmijn: ‘Op dit moment hebben we het thema ‘mensen beter maken’. Kinderen leren zo nieuwe woorden en we nemen uitgebreid de tijd om kennis te maken met het thema. Zo worden de voorleesboeken, knutselwerkjes en de aankleding in de klas hierop aangepast. En als het lukt proberen we ook altijd een gastles te organiseren. Afgelopen week is de moeder van een leerling in de klas geweest die als huisarts werkt.’

Een andere methode die we in de groepen op De Watermolen hanteren is het ‘positive behaviour system (PBS). Zo werken we samen met de hele school aan een bepaald doel, bijvoorbeeld: ik ruim op.‘

Leerkracht Ilse op De Kernschool van Zaan Primair

Wil jij als zzp’er of gedetacheerde leerkracht ook in dienst komen van Zaan Primair?

Kom eens nader kennismaken met ons onderwijs. Neem contact op met één van onze schooldirecteuren.