Dynamische schooldag

Annemijn: aanjager van de dynamische schooldag

Annemijn Berghuis adviseert vanuit haar rol ‘procesbegeleider dynamische schooldag’ diverse Zaan Primair collega’s over de Dynamische schooldag. Dat is een schooldag waarbij zittend leren regelmatig wordt afgewisseld met een beweegmoment.

Annemijn: “Zo kom je tegemoet aan de natuurlijke beweegbehoefte van kinderen én versterken we hun welbevinden en de voorwaarden om tot leren te komen (zou hetzelfde kunnen zijn, maar twijfel) op school. Met regelmatig bedoelen we elke 30 à 45 minuten. Hier is veel wetenschappelijk bewijs voor.”

Observeren en meten

Annemijn begeleidt samen met de Hogeschool van Amsterdam drie jaar lang vier basisscholen van Zaan Primair: de Dorpsakker, de Komeet, de Molenwerf en Theo Thijssen.

Zij en haar collega-onderzoekers meten de invloed van de dynamische schooldag door de taakgerichtheid en het beweeggedrag van kinderen te observeren, informatie te verkrijgen van ouders en leerkrachten en de logboeken van de leerkrachten te analyseren. Leerlingen die toestemming hebben gegeven dragen 1 schoolweek een beweegmeter om.

Annemijn: “De aanpak per school verschilt, al is er wel een rode lijn die we volgen. Het doel is dat er een ritmische afwisseling is tussen zitten en bewegen. Verder wordt de Dynamische schooldag aangepast aan de wensen van elke klas. Want kleuters hebben een andere beweegbehoefte dan kinderen in groep 8 die zich al voorbereiden op de middelbare school.”

Zoveel meer dan gym

Op bijna elke school van Zaan Primair hebben leerlingen twee keer per week 45 minuten gym van een vakdocent. Idealiter heeft de leerkracht/begeleider tijdens het buitenspelen een actieve rol, die voor kinderen spelmogelijkheden creëert.  Tijdens het buitenspelen kiezen de kinderen bewust wat ze gaan doen. Bijvoorbeeld: voetballen, kingen of lummelen. Het buitenspelen gebeurt onder begeleiding van een leerkracht of onderwijsassistent. Annemijn: “Op het schoolplein geldt het recht van de sterkste. Dus de vaardige kinderen komen wel aan de bal, maar andere kinderen hobbelen maar mee of hangen in het doel. Al tijdens de pauze ontstaan er ruzies tussen kinderen, gedoe dat doorgaat in de klas. Dat kost de groepsleerkracht veel tijd. Daarom is het belangrijk dat er begeleiding is bij het buitenspelen om dit te voorkomen”.

Beweegmoment

Maar het bewegen wordt niet alleen tijdens het buitenspelen gestimuleerd. Juist ook tijdens de les. Annemijn: “Het is wetenschappelijk bewezen dat tussendoor bewegen, ook al is het maar twee of drie minuten, veel winst oplevert. Bewegen heeft wel 80 positieve effecten. Regelmatig bewegen is niet alleen goed voor hun fysieke gezondheid, maar heeft ook een positief effect op hun sociale en mentale ontwikkeling. Dat draagt weer bij aan het welbevinden”.

Een voorbeeld van zo’n beweegmoment: commando pinkelen. De kinderen starten met het bewegen van hun pinken op tafel, je laat ze joggen naast hun tafel en eindigen met `commando zit` en iedereen zit weer fris.

Begeleiding

De leerkrachten van de 4 basisscholen worden door Annemijn intensief begeleidt. Annemijn geeft beweegsuggesties, tips en adviezen over de implementatie. Want het zijn de leerkrachten die hun klas aan het bewegen zetten. Bewegen wordt zo echt een integraal onderdeel van de dag.

Annemijn: “Het herhalen van beweegtussendoortjes is niet erg, het is juist heel fijn voor de kinderen als ze weten wat ze gaan doen”.

Het weer stil krijgen van de klas na een beweegmoment is een obstakel dat veel leerkrachten tegenkomen. Ook dan staat Annemijn klaar met advies en hulp.

Doel

Met de resultaten die voortkomen uit de monitoring tijdens het driejarige implementatietraject bepalen de kartrekkers per school samen met het schoolteam hoe de schooldag dynamischer kan worden ingericht. Annemijn is op dit moment bezig om meer scholen te werven om mee te doen met een driejarig traject.

Meer weten over de Dynamische schooldag? Hier vind je veel informatie ->

Dynamische Schooldag | dat gun je toch ieder kind?

Miranda en Lilian werken op een echte dorpsschool

Miranda en Lilian werken op een echte dorpsschool

Op een doordeweekse middag spraken we met Lilian en Miranda, beide leerkrachten op basisschool De Overhaal in Krommeniedijk. De school ligt langs de Dijk aan het water in een prachtige groene omgeving. De Overhaal is een kleine sfeervolle school en kent een grote...

Verhaal van Erwin

Verhaal van Erwin

Van hotelmanager in Afrika naar leerkracht van groep 5 Erwin heeft een reis afgelegd die velen zich nauwelijks kunnen voorstellen. Na tien jaar in het buitenland gewerkt te hebben als manager van exclusieve safarihotels, keerde hij terug naar Nederland waar hij een...

De iCoaches van Zaan Primair

De iCoaches van Zaan Primair

De iCoaches van Zaan PrimairCarmen Hoek, Michiel de Lange en Jessica Polanen zijn de drie iCoaches van Zaan Primair. Carmen en Michiel waren voorheen werkzaam als leerkracht in het onderwijs. Carmen heeft 14 jaar lang gewerkt als bovenbouwleerkracht. Michiel werkte 18...

Fezila over Burgerschap op de Voorzaan

Fezila over Burgerschap op de Voorzaan

Fezila  - vakdocent Burgerschap op de Voorzaan We zitten in het begin van het nieuwe schooljaar van 2024-2025 als we vakdocent Fezila spreken. Fezila start nieuw met het vak Burgerschap voor groep 3 tot 8 op de Voorzaan, locatie Vissershop. Samen met 2 andere...

Verhaal van Kim de kleuterjuf van de Komeet

Verhaal van Kim de kleuterjuf van de Komeet

Kim is kleuterjuf op de Komeet Na meerdere uitstapjes naar verschillende groepen in het basisonderwijs, is Kim sinds vier  jaar werkzaam als kleuterjuf op basisschool de Komeet in Krommenie. Een bewuste keuze van Kim. “Het mooiste van werken met kinderen is dat ze...

Verhaal van Ellen

Verhaal van Ellen

Van bestuurder naar leerkracht We zitten halverwege het schooljaar. Ellen Voskuilen, voormalig bestuurder bij Zaan Primair is het schooljaar 2023-2024 bij Dynamica op het Gespecialiseerd Voortgezet Onderwijs (GVO) weer begonnen als leerkracht. ‘Een bewuste keuze om in...

Verhaal van Esther en Henk

Verhaal van Esther en Henk

‘Het bieden van maatwerk is een groot onderdeel van ons werk’ Binnen Zaan Primair werken vijf schoolopleiders. Henk en Esther vertellen in dit artikel meer over hun werkzaamheden en wat je als student van de PABO van het team schoolopleiders mag verwachten. ‘Als...

Verhaal van Ilse

Verhaal van Ilse

Van manager naar leerkracht op De Kernschool Ilse (54) werkte voordat ze bijna twee jaar geleden als leerkracht startte, als manager in het bedrijfsleven. Het werken met kinderen sprak haar altijd al aan, totdat zij een paar jaar geleden het roer omgooide en als...