Steeds meer basisscholen moeten dicht vanwege coronabesmettingen: ‘Wij zien veel stress bij ouders ontstaan’
De crisis in het basisonderwijs gaat richting het kookpunt. Eén op de vijf leerkrachten is sinds het begin van de pandemie besmet geraakt met het coronavirus en ook het aantal besmette kinderen loopt op met naar huis gestuurde klassen tot gevolg.

Zo spreekt voorzitter van scholenkoepel Zaan Primair Birgit Schumacher haar zorgen over de coronasituatie uit in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Zeker in combinatie met het lerarentekort wat wij toch al hebben want er zijn gewoon geen invalleerkrachten. Dus als iemand ziek is, is de vervanging direct een probleem. Op sommige scholen en ook deze school zijn inmiddels een kwart van de leraren besmet geraakt.”

‘Dat hebben we nog niet helemaal overleefd’
En dat leidt ertoe dat scholen hun deuren soms voor meerdere dagen zelfs moeten sluiten. Directeur van de Stichting Werkende Ouders Marjet Winsemius ziet dit ook steeds vaker gebeuren. “Wij zien weer heel veel stress bij ouders ontstaan. Die moeten weer thuiswerken met een kind op schoot of thuisonderwijs geven. Wij hebben het al twee keer gedaan en dat hebben we nog niet helemaal overleefd. Wij maken ons ook weer zorgen over een mogelijke lockdown die er toch weer aan zit te komen voor het onderwijs. Wij pleiten er echt voor, vanuit ons tenen, dat we niet weer het onderwijs en de kinderopvang dicht doen.”

De Stichting Werkende Ouders praat onder andere met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Daarbij kijken ze ook naar eventuele andere maatregelen dan sluiting. “Bijvoorbeeld het zelftesten weer echt terugbrengen of de afstand tussen leerlingen en leerkrachten behouden en geen ouders de school in. Wij denken dat ouders daar veel meer baat bij hebben dan weer de scholen dicht doen.”

‘Wij vragen te veel’
Ouders zijn inmiddels wel gewend om hun kinderen thuis te hebben tijdens een lockdown. “Maar dat betekent niet dat wij het met plezier doen. Het is voor de kinderen ook gewoon niet goed. Wij hebben gezien bij eerdere lockdowns dat de mentale gezondheid bij kinderen, en vooral bij jongeren, echt onder druk is komen te staan. De stress bij ouders is echt heel groot geworden. De situatie thuis is gewoon heel heftig: het combineren van je werk, je kinderen en thuisonderwijs. Wij vragen te veel.”

Sommige werkgevers denken heel erg goed mee met ouders, legt Winsemius uit. “Andere kunnen dat wat minder. Als jij een mkb’er bent is dat gewoon een stuk ingewikkelder om ook een oppas of bijles te betalen. Dus komt het allemaal aan de keukentafel en loopt daar het stressniveau omhoog.”

‘Vaccinatiediscussie overhevelen op kinderen?’
Het sluiten van scholen is wel de laatste stap die het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wil zetten. Veel kinderen op basisscholen zijn nog niet gevaccineerd en nu wordt ook gekeken of dit kan. “Waar wij ons zorgen over maken, als je kinderen laat vaccineren, gaan wij de polarisatie in de hele vaccinatiediscussie overhevelen op kinderen en gaan wij dan tegen kinderen zeggen dat ze ergens niet naar binnen mogen omdat ze niet gevaccineerd zijn? Wij moeten niet willen dat die discussie het klaslokaal binnenkomt.”

(Bron: wnl.tv)